Pilates

2017-08-18 22.56.15
 
Το Pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που κρατά το σώμα σε άριστη φυσική κατάσταση, βασιζόμενη σε ένα σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης. την οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Χαρακτηριζόμενη και ως αυτοβιωματική, αφού πρώτα δοκιμαζόταν από τον ίδιο τον Πιλάτες και μετά σε αθλητές και χορευτές, η μέθοδος Pilates μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε εύκολα να μεταφέρουμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. 

Τι προσφέρει το Pilates
Με το Pilates το σώμα μεταμορφώνεται και αποκτά μια υγιή και αρμονική σιλουέτα. O Πιλάτες συνήθιζε να λέει ότι «σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα». Πιο συγκεκριμένα, το Pilates δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος και αυξάνει την ευλυγισία του, ενώ παράλληλα συντονίζει και ισορροπεί σώμα και μυαλό.

Οι ασκήσεις του Pilates είναι χωρισμένες σε επίπεδα, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του ατόμου που εκγυμνάζεται. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και βαριέται την ιδέα του γυμναστηρίου, μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και την αερόβια ικανότητα του μέσω του Pilates. Εάν πάλι κάποιος ήδη γυμνάζεται, η μέθοδος Pilates θα τον βοηθήσει να κάνει ακόμα καλύτερα την αθλητική του δραστηριότητα, καθώς γρήγορα θα καταλάβει ότι στο σώμα του «ξυπνάνε» μύες που δεν τους είχε αισθανθεί ποτέ. Ακόμα και ένας αθλητής δηλαδή, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη μέθοδο αυτή. Άλλωστε και ο Πιλάτες υπήρξε πυγμάχος, ακροβάτης, σκιέρ κ.α.

Εκτός από ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος, το Pilates είναι ταυτόχρονα και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης. Επειδή αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο, δεν προκαλεί τραυματισμούς, κάτι που καθιστά τη μέθοδο ως άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Η φιλοσοφία του Pilates
Παρόλο που ο Πιλάτες έζησε σε μια άλλη εποχή, συνειδητοποίησε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δέχεται από την απαιτητική καθημερινότητά του μία έντονη φυσική και πνευματική πίεση. Η φιλοσοφία του εστιάζεται στην παράλληλη άσκηση του μυαλού και του σώματος, ώστε να συνεργάζονται για τη συνολική καλή κατάσταση του ατόμου. 

Χωρίς να ξεχνάμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, το πρόγραμμα ασκήσεων του Πιλάτες έρχεται να ενσωματωθεί στο πρόγραμμά μας. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμβαδίζει με τους φυσικούς και χρονικούς περιορισμούς μας, χωρίς να θυσιάζονται τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο, ο Πιλάτες πίστευε πως οι άνθρωποι ωθούνται ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, σωματικά αλλά και πνευματικά.